Citáty z knih

"Máš oči jako tabák" (Václav Hrabě)
"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself." (Virginia Woolf)
"Láska je." (Paulo Coelho)
"Na cestě není cíl, cesta je cíl." (Beat Generation)

04 srpna, 2007

Dalton Trumbo - Johnny si vzal pušku



Tak tahle knížka mě teď dostala! Nemám ani dostatek slov jak vyjádřit, co jsem při čtení prožívala. Na jedné straně zoufalství z Johnnyho osudu, na druhé straně radost z toho, jak se dokázal radovat z takových maličkostí jako byl příchod sestry starající se o něho. Po přečtení takového příběhu si člověk uvědomí hodnoty života a nesmyslnost válek!

Hlavní hrdina mladičký americký voják Johnny přijde v 1. Světové válce při výbuchu granátu o ruce, nohy, oči, uši, noc, pusu a jazyk! Stal se z něho živý mrtvý, chcete li mrtvý živý, jak se on sám nazývá. Jediné co mu zůstalo byl funkční mozek. V knize je popisováno co prožívá, na co vzpomíná a to, jak se snaží komunikovat se světem. Sám sebe považuje za jakéhosi Mesiáše, který má svým osudem lidem ukázat, jak je válka zlá a že nemá smysl pokládat své životy za hesla, která nám do úst vkládají "ti lidé tam nahoře".

Nakonec nalezne způsob jak komunikovat se světem a to pomocí morseovky, kterou vyťukává hlavou. Jakmile mu však personál porozumí a Johnny "vysloví" přání, že chce ven, že chce aby ho svět viděl, je mu sděleno, že to není možné a jsou mu podány sedativa, aby se uklidnil a nemohl dále žádat o to, co žádá.

Tento protiválečný román se bezesporu vryje do paměti. Zvlášť uvědomíme li si, že příběh je inspirován skutečným osudem jednoho majora, který takto strávil život od roku 1917 do roku 1932 v jedné nemocnici, izolovaný od všech paientů, komunikující jen pomocí morseovky a dotyky od sester.

Musím podotknout, že tato kniha není pro slabé povahy a že její čtení je i dost psychicky náročné.

"Cupity dupity, můj táta k smrti ubitý. Kalamajka pro radost, myslel, že je chytrý dost, plyn se kolem točí, vypálil mu oči. Enyky benyky kliky bé, o nohy přišel, je to zlé...."
95%

Žádné komentáře: