Citáty z knih

"Máš oči jako tabák" (Václav Hrabě)
"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself." (Virginia Woolf)
"Láska je." (Paulo Coelho)
"Na cestě není cíl, cesta je cíl." (Beat Generation)

02 srpna, 2007

Záchvat čtivosti

Mám záchvat čtivosti! Zítra si jdu půjčit Kyncla a Johnny si vzal pušku od Daltona Trumbo...To znamená, že toho mám hoooodně rozečtenýho! Jsem já normální???

Shakespeare - Večer Tříkrálový (Twelfth Night, or What You Will)



Na otázku zda jsem byla v divadle během prázdnin již mohu s hrdostí odpovědět, ano byla. Už dlouhou dobu jsem toužila po nějakém trochu větším kulturním zážitku, abych měla pocit, že mé kulturní já stále ještě žije a že není zadušeno pod hromadou ..hromadou...vlastně hromadou čeho?

No, tak jsem si tedy objednala lístky (ty nejlevnější samozřejmě, jakožto chudý študent) za 280+20 manipulační poplatek + 250 cca doprava do Prahy a PLUS 50 ZA 0,33 L PLECHOVKY PLZNĚ! JO! 50 korun, vyděrači jedni zatracení. Ale tím jsem si představení nenechala zkazit, sice jsem chvíli remcala, čímž jsem pobavila bratrance, ale pak jsem se uklidnila. (Ale plechovku jsem si vzala domů a mám ji tu vystavenou).


O čem že je Večer Tříkrálový? Příběh má několik hlavních postav, jejichž osudu se vzájemně proplétají a tak nebudu psát celý ten děj. Ve stručnosti se jedná o to jsou dvojčata (bratr a sestra Viola) a ty od sebe oddělí bouře na moři. Oba dva přežijí, jenže si o tom druhém myslí, že je mrtev. Sestra se dostává na královský dvůr v převlečení za hocha, aby mohla sloužit králi, kterého miluje. Král, netušíc, že jeho sluha je ve skutečnosti služka, vyšle ho za jednou královnou (Olívie), do které je zamilovaný s úkolem aby ji sluha přesvědčil, aby si ho vzala. Co se ale nestane, královna se zamiluje, ale do sluhy.(Tedy žena do ženy, což netuší).
Takže: Král miluje královnu, ta ale miluje sluhu ale ten(vlastně ta) miluje krále.. "Co z toho vznikne?" :)

Celé se to ještě více zamotá, když se objeví bratr, který je své sestře dvojčeti podobný jako vejce vejci. Vše se nám nakonec krásně spáruje (sestra+král, bratr+královna). Jen nevím, jak nakonec dopadl pan Třasořitka :) co měl úžasný červený kostýmek a svým šermířským uměním dělal čest svému jménu.

Celou hrou provází šašek - blázen - případ tzv. moudrého blázna. V hlavní roli s Miroslavem Táborským (alternace Jiří Langmaier).

Herecké výkony byly zdárné, přesvědčivé, repliky byli vtipné, i když po Shakespearovsku, či vtipnosti dosahovaly gesty (věčně se ovívající se královna, když potká sluhu). Nejlepší herecký výkon pro mě podala Linda Rybová, která mě úplně dostala svým hlasem, který mě opravdu vyrazil dech svou krásou.

Celkově se jednalo o velice příjemně strávený letní večer se shakespearovským nádechem. Inscenaci mohu doporučit, i když se domnívám, že existují i lepší hry (např. Zkrocení zlé ženy).

S sebou si příště nesmím zapomenout vzít teplou deku (vypůjčená Ikea deka hřála, ale málo) a trochu víc oblečení. Představení se totiž koná venku, a i když nám byly poskytnuty podsedáky, ke konci představení okolo půl dvanácté jsem již byla na kost vymrzlá.