Citáty z knih

"Máš oči jako tabák" (Václav Hrabě)
"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself." (Virginia Woolf)
"Láska je." (Paulo Coelho)
"Na cestě není cíl, cesta je cíl." (Beat Generation)

29 prosince, 2007

Wilde Oscar - Nightingale and Rose

(1888)

Jeden z nejemocionálnějších příběhů, jaký jsem kdy četla, takový je Slavík a růže. Když jsem ho četla v originále, dokonce jsem málem brečela. Nejedná se o žádné rozsáhlé dílo, je to kratičká povídka, dalo by se říci pohádka, a přesto se mi vryla hluboko do mysli a do srdce a ráda se k ní vracím.

Známý příběh

Příběh je dle mého názoru obecně znám. Mladík chce získat srdce dívky, která je natolik marnivá a poručí si červenou růži a moc dobře ví, že v okolí žádné takové nerostou. Mladík je zoufalý a vypráví to svému kamarádovi. Tento rozhovor zaslechne i slavík, kterému je mladíka líto. Tak si zaletí za bílou růži a ta mu řekne, že jediná možnost, jak zařídit, aby byla červená, je že se na ní napíchne a obarví ji vlastní krví. A tak slavík učiní. Aby krev tekla rychleji zpívá a zpívá (tohle je hrozně smutná pasáž) a ráno již zpěv slavíka slyšet není. Mladík přijde do zahrady a objeví krásnou čevenou růži a předá ji slečně. Ta ho ale odmítne a smrt slavíka, přijde v niveč.

(But the Nightingale's voice grew fainter, and her little wings began to beat, and a film came over her eyes. Fainter and fainter grew her song, and she felt something choking her in her throat.) - taková má malá šťouravá poznámka, angličani považují slavíka za holku :)

Nadčasovost

Celé je to tak dojemné, příběh neopětované lásky a oběti také pro nic. Tímto Oscar Wilde jasně poukazuje na soudobou společnost a na jejich marnivost, hrabivost a neochotu pomoci, nebo docenit něco tak jednoduchého, leč dokonalého, jako je krásná růže. Raději zvolí blýštivé šperky, obrovské peněžní hodnoty, nežli zázrak přírody. Sdílím Wildovo zhnusení nad viktoriánskou dobou a nejen to. Samotný příběh je nadčasový, protože se hodí i do doby dnešní. A tak mi nezbývá nic jiného, než znovu a znovu doceňovat geniálnost a poselství příběhu.

Odkaz na EN text

http://www.readbookonline.net/readOnLine/2180/

110%

Žádné komentáře: