Citáty z knih

"Máš oči jako tabák" (Václav Hrabě)
"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself." (Virginia Woolf)
"Láska je." (Paulo Coelho)
"Na cestě není cíl, cesta je cíl." (Beat Generation)

28 prosince, 2007

Irving John - Svět podle Garpa (The World According to Garp)

Překlad: Jaroslav Nenadál, 1987, Odeon


"Cože? Vy neznáte Svět podle Garpa?" zhrozila se jednoho dne jedna paní učitelka. I zastyděla se Maky a šla si knihu půjčit, opět dobře udělala a teď se už tolik nestydí.


Jak jen tu knihu popsat

Kniha je klasikou v angloamerické literatuře. Poprvé byla vydána v roce 1976 a stala se pro jedny oblíbenou, pro jiné zatracovanou. Čím je tak vyjímečná? Je komická i tragická, je vážná i nadnesená, člověk by se u ní smál i brečel a sled událostí je mnohdy natolik absurdní, že se tomu nechce ani věřit. Na asi 580 stránkách je nám vyložen celý život T.S.Garpa, jeho matky Jenny Fields, Garpovo rodiny, přátel i nepřátel. Proč tedy byla zatracovaná? Právě pro svůj nadčasový přístup k otázkám sociálně patologických jevů jako je : feminismus, transexualita, homosexualita, bisexualita, individualismus, bigamie a jiné. Všechna tato témata jsou podána velmi příjemným způsobem a nechce se věřit, že kdysi dávno byli lidé daných skupin odsuzováni a zavrhováni společností. Lidská blbost má dlouhou historii. Nesmíte si ale myslet, že kniha je jen o "sexuálních úchylkách"! Vůbec ne, k tomu níže! Na druhé straně autor skrytě vyzývá k odsouzení násilí v jakékoli podobě, skrze Garpův poslední román.


Hned první absurdnost v první kapitole

Na začátku knihy se seznamujeme s Jenny Fields, zdravotní sestrou, která nemá ráda muže (ne není homosexuální, jen muže nepotřebuje). Jednou v kině se jí pokusí osahávat nějaký vojáček a ona ho napadne skalpelem a uřízne mu jendím profesionálním tahem ruku od ramena. Jenny jako zdravotní sestra nejdřívě dělá interně. Tam se seznámí s vojákem Garpem, který byl zraněn ve válce, když dělal kulometčíka. Garpovi se dostala střepina do mozku a tak uměl říkat jenom Garp, postupně říkal Arp -> Ar, jak říkala Jenny, vracel se do embryonálního stádia. Jelikož Jenny nikdy nechtěla s žádným mužem žít, rozhodla se že jediný muž, který ji bude mít, bude Garp. Tak ho vzrušila a nechala se oplodnit. A tak se Jenny narodilo děťátko, které se jmenovalo T.S.Garp. (Technik seržant - ale to se Garp nikdy nedozvěděl).Prostě Garp. Jenny se poté odstěhuje na Steering School, kde působí nadále jako sestra a ve volném čase čte a nevštěvuje přednášky, aby pomohla Garpovi, až bude studovat.

Garpovo dětství, dospívání a otcovství

Garp vyroste prakticky jen se svou matkou a v okruhu lidí ze Steeringu. Stane se nejlepším zápasníkem, prožije své první milostné zkušenosti a zamiluje se do dívky Heleny, která mu přislíbí manželství, ale pouze tehdy, stane li se spisovatelem. A tak se dá Garp do psaní. Nakonec se z něj spisovatel stane, napíše povídku Hotel Grillpalzer (Hotel New Hampshire je jakousi jeho předělávkou) a vezme si Helenu. Mají spolu děti, nejdříve Duncana a poté Walta. Z Garpa se stane milující manžel, který teda jednou zahne se slečnou na hlídání a jednou s rodinou známou, ale zahne i Helena a vše se urovná. Ovšem Garp je nejen starostlivý, ale také přehnaně bojácný, co se jeho dětí týče. Neustále je nabádá k opatrnosti a kontroluje zda nejsou závažně nemocné, zda se rozhlédnou při přechodu ulice, pronásleduje auta co v jeho ulici jezdí nepřiměřenou rychlostí a vůbec, je fakt trochu magor. Ironií osudu (nebo spíše ironií autora), v momentě, kdy se Garp dozví o Helenině poměru se studentem Michaelem Miltonem, rozhodne se s dětma z kina přijet autem domů bez světel a nabourá do Miltonova auta, kde je Michael s Helenou a Helena mu ho naposledy kouří. Následky jsou takovéto : Duncan si vypíchne jedno oko, Garp si přerazí čelist, Helena se odře a ukousne Michaelovi Miltonovi penis a malý Walt zemře. To je pro Garpa velká rána. Následně se odstěhují za Jenny do domu na pořeží, kde se dávají do pořádku a který sdílí s Jenninými obdivovatelkami (většinou příznivkyněni Hnutí Ellen James - dívky, která byla v 11 znásilněna a aby nemohla promluvit, byl ji vytržen jazyk, členky tohoto hnutí si nechaly na protest jazyk vyříznout také, ale samotná Ellen není členkou hnutí Ellen James). Kromě těchto bizardních postav v domě žije i Roberta Muldon, bývalý kapitán rugbyového týmu Eagles, který pocítil, že je žena a tak se nechá přeoperovat a zjišťuje, jací muži doopravdy jsou (povětšinou jací jsou to hajzlíci) a která se v budoucnu stane důvěrníkem Duncana, ale to až po smrti Garpa (v 33 letech bude zabit)

Garpův komerční úspěch


Garp dále píše a částečného úspěchu dosáhne kontroverzním dílem "Svět podle Berenhausena", které pojdnává o znásilnění paničky, která svého násilníka zabije a vše se pak ještě pořádně zamotá. Garp chce hlavně vydělat peníze a tak svému vydavateli Wolfovi řekne, ať z díla za každou cenu udělá trhák. Garp to jako syn Jenny namá lehké, protože ona kdysi dávno napsala trhák "Sexuálně podezřelá" a stala se z ní jedna z předních feministek v zemi, i když ona sama označení feministka neměla ráda. Vydavatel udělá vše pro to, aby se kniha uchytila - že ji napsal jediný syn J.Fields, že je to zpověď otce co přišel o dítě - prostě vyvolá v nakupujících city, které jim nedají a knihu koupí. Garp raději odjíždí do Vídně, kde strávil část svého dětství a kam také situoval příběh hotelu Grillpalzer. Odjíždí s ním Helena, syn Duncan a také jeho další dcera, malá Jenny.



Smrt Jenny a těch dalších



Ve Vídni se dozvídá o smrti své matky, která byla zastřelena při volebním mýtinku nějakým myslivcem, který ji vinil za to, že se s ním žena rozešla. Od toho okamžiku postavy už jen ubývají. Zemře otec Heleny, a postupně zemřou úplně všichni. Z Duncana se stane jednooký a jednoruký malíř co si vezme transexuálku, z malé Jenny se stane doktorka, Helena bude vážená na univerzitě, ale již se nikdy nevdá, Roberta také zemře, takže z postav, které jsme znali všechny přežije jen nejmladší Jenny.




Nelze obsáhnout celé dílo

Samozřejmě tento výčet není kompletní. Příběh je prostoupen dalšími zajímavými událostmi. To co nám chtěl autor asi říct je, abychom byli tolerantní, nebyli přehnaně starostlivý, protože to co se má stát, se stane, abychom nezabíjeli a neznásilňovali a také chtěl poukázat na to, že je tolik lidí, co si chtějí žít život v klidu, ale že jim to často sociální prostředí neumožní, nebo je okolí nepochopí. (Sám Garp byl zavražděn jednou ze sester Percyových za to, že si o něm mysleli, že je to zrůda, kvůli dílům, které napsal a za to, že ho obviňovali ze smrti jedné ze svých sester - což nebyla pravda).




Budoucí člen mé, teď už rozrůstající se knihovničky

Musím se přiznat, že se těším až si knihu pořídím do vlastní knihovny a jednou se k ní vrátím a uvidím, co mi teď skryto zůstalo.

100%