Citáty z knih

"Máš oči jako tabák" (Václav Hrabě)
"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself." (Virginia Woolf)
"Láska je." (Paulo Coelho)
"Na cestě není cíl, cesta je cíl." (Beat Generation)

13 září, 2007

Sigfried Obermeier - Sapfó ... "Desátá Múza"


Tak jsme začali ve škole opakovat k maturitě z češtiny. Nastalo učení se první maturitní otázky Bible a Antická literatura. A tak jsem se rozhodla, že si přečtu něco od nebo o Sapfó. Nyní jsem dočetla knihu od Sigfrieda Obermaiera: Sapfó, román o básnířce, která milovala ženy.


Román je psán stylem dopisu, který vytvořila Sapfó pro svou dceru Kleidu (1.pád Kleis, jméno po Saphiině matce), aby ji přiblížila svůj život. Kromě osobního života se Sapfó zmiňuje i o politických poměrech, kulturních poměrech aj. Na můj vkus, zde není dostatečně vystihnuta citová stránka. Sice se během asi 200 stran dovídáme o 3-4 ženách, které se stali její milenkou, dovídáme si o tom, že Sapfó byla vdaná, ale způsob vyjádření pro mě postrádá krásu např. Studny osamnění.


I tak je četba této knihy zajímavá a bavila mě. Je jakousi exkurzí do života lidí ve starověku a přináší nám nahlédnutí do mentality lidí. Dovídáme se například o postavení žen, které bylo chápáno jako žena-paní domu a matka a nic víc. Vyjadřovat a kulturně žít smí jen muži. A právě Sapfó byla ta, která jako první měla odvahu a začala dělat i věci, na které si do té doby žádné jiné ženy netroufly (básnictví a veřejné předčítání veršů ženy).


Asi v polovině knihy se dovídáme o založení školy na ostrově Lesbos a i o vyučovacích metodách. Kromě čtení, psaní, dokonalého vyjadřování, znalosti literatury, jsou dívky díky Sapfó učeny i jak se chovat v manželském loži. Do té doby byly dívky provdávány bez jakéhokoli vysvětlení co se bude dít. A to Sapfó změnila.


Jak říkám, kniha je to v leččems poučná a zajímavá, akorát mě chybí trochu více citové stránky. Co mě hodně zaujalo, tak byl fakt, že dívky do niž byla zamilovaná pocházely z její školy a byly ve věku okolo 12-20 let. Ale vezmeme li fakt, že Sapfó zemřela v 45-55 letech, je to pochopitelné.


A jak zemřela? Spadla ze skály, když se jí o keř zachytil kus šatů. Nešťastnou náhodou ... nebo snad spáchala sebevraždu z nešťastné lásky k muži Faonasovi, jak se uvádí? Myslím, že spíše spadla i tato kniha se k této skutečnosti přiklání.


80%