Citáty z knih

"Máš oči jako tabák" (Václav Hrabě)
"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself." (Virginia Woolf)
"Láska je." (Paulo Coelho)
"Na cestě není cíl, cesta je cíl." (Beat Generation)

05 ledna, 2008

Hemingway Ernest - The Old Man and the Sea



Hemingway - osobně ho považuji za jednoho z nej povídkářů 20. století. Kromě jeho několika desítek, možná i stovek, které vypráví o Španělsku, toreadorech nebo o válce (pravda, náměty jsou stejné, ale vždy mě něco osloví, nejvíce si pamatuji příběh o mladém chlapci - číšníkovi toužícím být toreadorem, který přišel o život, když jeho kamarád vzal židli a hrál si na býka přičemž ho nabodl na na nohy té židle) jsem se s Hemingwayem setkala vícekrát. Četla jsem od něj "Komu zvoní hrana" a "Fiestu" (ovšem ta mě moc nebrala), a také viděla filmovou adaptaci "Na západní frontě klid". Přesto všechno považuji dílo "Stařec a moře" za jeho nejzdařilejší!


Příběh je zdánlivě jednoduchý. Jeden starý kubánský rybář Santiago každý den vyjíždí na moře na lov ryb. Má malého kamaráda, chlapce, který chce být také rybářem, ale rodiče mu nedovolí u Santiaga více pracovat, protože jsou i jiné ryářské lodě, na kterých si chlapec vydělá víc. Pro malého chlapce je stařec vzorem. Jednoho rána stařec jako obvykle vyrazí na lov. Podaří se mu chytit celkem velkou rybu, se kterou svádí těžký a dlouhý boj (2 dny a 2 noci). Nakonec se mu podaří rybu přemoci a zabít, ale je tak velká, že ji musí dovést na břeh v závěsu. Jelikož stařec bojoval s rybou velmi dlouho, cesta se mu protáhla a ryba ho zavlekla daleko na širé moře. Stařec se ale nevzdává a pádluje k domovině a těší se, jak rybu všem ukáže. Tu se ale objeví žraloci a rybu chtějí pro sebe. Stařec s nimi nejdříve bojuje, ale žraloci jsou silnější a rybu mu postupně celou sní. Vše končí tak, že vyčerpaný stařec připluje na břeh s kostrou své velké ryby.


Někdy mám pocit, že bych u této knihy mohla i brečet. Je důkazem nevzdávající se vůle každičkého z nás. I za cenu neúspěchu a toho, že nás ostatní mohou pokládat na blázny. Je také o respektu. O respektu starce k rybě neboli k přírodě a všemu živému. Sám stařec s rybou promlouvá a snaží se jí vysvětlit, že ji musí zabít, ale že je mu to líto. A když se mu to konečně povede, přijde někdo třetí, ten třetí co se obvykle směje, rybu mu sežere a veškeré úsilí propadá v niveč. Tak mě napadá, že bych si jí měla koupit domů do knihovničky :) Je jen škoda, že to Hemingway sám vzdal a zastřelil se, to by stařec dle mého názoru neudělal.


100%