Citáty z knih

"Máš oči jako tabák" (Václav Hrabě)
"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself." (Virginia Woolf)
"Láska je." (Paulo Coelho)
"Na cestě není cíl, cesta je cíl." (Beat Generation)

30 března, 2009

Harníček Martin: Maso




Tato kniha není určena pro slabé povahy. Nelíbí li se vám určité pasáže v Utrpení knížete Sternenhocha, nebude se vám ani zamlouvat maso. Martin Harníček tak stvořil dílo, které by se mohlo rovnat světové četbě, kdyby...kdyby se tak nestalo v socialistickém Československu.

Alegorie, antiutopie, znázornění gulášového socialismu (z toho název Maso), tak by se stručně dala shrnout poměrně krátká novela, která si čtenáře prostě vtáhne.

Hlavní hrdina - bezejmený, žijící v bezejmeném městě, policejním státě. Lidé nemají co jíst, žádná zvířata, ani rostliny. Jen lidské maso. A všichni jsou - spokojeni. Nezažili nikdy nic jiného, nějaké vyšší city jim jsou ukradeny.

Centrem města je tržnice, rozdělena na 3 třídy. Do tržnice můžete jen s poukázkou, kterou dostanete na úřadě. Abyste ji dostali, musíte mít střechu nad hlavou. Nemáte li, nic nedostanete, zhynete a stanete se masem na pultech.

Ale kdesi daleko, což jen minimum lidí tuší, se nachází vesnice, kde lidé žiují v míru, lásce a mohou mezi sebou komunikovat. To ve městě nejde, byli byste totiž poraženi.

V tržnici jsou povaleči. Kdo jsou tito lidé? A jak žijí? Z čeho se živí?

A jak to dopadne s hlavním hrdinou, který se ocitá v krizi, protože přišel o místo nad hlavou a nemá už žádnou poukázku? Jak se zachová? Je pro něj zabíjení či udávání jiných lidí naprosto běžné? A jaké bude celé vyvrcholení, nejhnusnější scéna???

Čtěte milí čtenáři, čtěte! Stojí to za to. A pak se projděte kolem masny!