Citáty z knih

"Máš oči jako tabák" (Václav Hrabě)
"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself." (Virginia Woolf)
"Láska je." (Paulo Coelho)
"Na cestě není cíl, cesta je cíl." (Beat Generation)

06 ledna, 2008

Bradbury Ray - Fahrenheit 451



"451° je teplota při které se papír vznítí a hoří" tak začíná kniha jednoho z významných představitelů science fiction. Musím se přiznat, že nejsem příznivcem tohoto žánru a tato kniha je jen výjimkou, kterou jsem udělala, abych si rozšířila obzory. Zdá se totiž vhodná i pro čtenáře, kteří, stejně tak jako já, nejsou skalními čtenáři SF.


Hlavním hrdinou celého příběhu je požárník Guy Montag. Jelikož se příběh odehrává v budoucnosti, která není nijak blíže specifikována, dá se tušit, že jeho práce nebude taková, jakou bychom si ji představovali. Tak, jako technologie prošla vývojem, tak i tato profese se trochu změnila od dob minulých. Požárníci již nehasí ohně, ba naopak, oni je zakládají! Vyjíždí spalovat domy lidí, kteří porušují zákon tím, že čtou knihy. V knihách je totiž údajně ukryto zlo a ti, kdož je čtou, jsou nežádoucími a nebezpečnými zločinci ve společnosti. Běžný život občana má být totiž idilycký, bez starostí, které přináši vědomost a vzdělání. Základní sociální interakce jsou nahrazovány "telestěnami" a vše je pečlivě sledováno.


Jednoho dne se Guy Montag setká s dívkou Clarissou, která mu začne popisovat, jak krásný ten podzim je a jak on to nechce vidět. To přivede Gue na pochyby, uvědomí si, že děvče, které je považováni za nežádoucí, má v leččems pravdu. Touží se s ní setkat znovu, ale to se mu již nepodaří, protože ona dívčina zmizí. Guy při jedné akci, kdy má spálit knihy zažije příhodu se ženou, která raději se svými knihami zemře. To ho donutí obstarat si při dalším vypalování nějaké knihy a zjistit, proč sou tak nebezpečné. Čtení se mu zalíbí a tak se o něj podělí se svou ženou Mildred. Ta ovšem jeho nadšení nesdílí. Guy začne být podezřelý a do jeho domu přijde jeho velitel Beatty. Vysvětlí mu, že každý požárník si může jednou jednu knihu půjčit, ale musí ji poté znovu spálit. Montag tak učiní, ale zatají existenci dalších. Poté ho prozradí jeho žena, a na Montaga je nasazen Mechanický Ohař. Montag musí zabít Beattyho a zmást ohaře. Stane se z něho pronásledovaný. Nakonec se mu podaří ohaře zmást, ten místo toho je poslán na jiného zločince, kterého televize vydává za Montaga, aby diváci byli odstrašeni od čtení knih a aby bylo jejich hladu po krvi vyhověno. Montag se setká náhodou se skupinou lidí, kteří si knihy pamatují. Když odchází od města, všimnou si, že je najednou napadeno bombami a srovnáno se zemí. Rozhodnout se tak vrátit a čerpat ze svých znalostí z knih a vybudovat nové město.


Kniha je tak trochu upozorněním nad vzrůstajícím vlivem techniky, ale také moci a lidské blbosti. Čtenáři jsou bráni jako nežádoucí, což mi tak trochu připomíná situaci mezi lidmi i v dnešním světě. Možná je kniha jakýmsi varováním před tím, kam se současná civilizace řítí. Stejně jako Julese Verne, možná i Ray Bradbury něco správně předpověděl.


Jak jsem již řekla, Science Fiction není mým oblíbeným žánrem, domnívám se však, že je třeba znát od všeho alespoň trochu a zrovna tento titul je velice čtivý i pro laiky jako já. Kromě názvu knihy určitě přiláká i rozvíjející se děj, jehož zápletka postupně graduje.


Jelikož jsem knihu četla již dávno, nebudu se zmiňovat o kompozici a jazykových prostředcích, protože bych mohla být velice nepřesná. Knihu mohu všem doporučit jako varování před budoucností. Rozhodně je to četba oddechová, nijak náročná, mající své kvality.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ahoj,
nevim nevim, charakterizovat to jako scifi? dobra, je to v budoucnosti, ale tim to scifi konci. tu jde o mnohem hloubejsi myslenky jako napr. toto. podle me tato kniha je po myslenkove strance uplne totozna s 1984, a o tom se prece taky neda rict ze to je ciste scifi. moc jsem si to neprocital, ale zda se mi ze (obecne) moc popisujes dej a malo to o cem ta kniha vlastne je. ber to jen jako poznamku, ne kritiku.. a cti dal, to je krasny konicek.

Anonymní řekl(a)...

sorry, ten link jsem zpackal
http://en.wikipedia.org/wiki/Fahrenheit_451#Themes

Anonymní řekl(a)...

V pohodě. Já tu knihu četla už asi před rokem, a jelikož jsem ji sem chtěla zařadit, tak jsem se orientovala spíše na děj. Přeci jenom po roce jsou pocity z knihy trochu jiné, než po jejím bezprostředním přečtení. Podobnost s 1984 vnímám také, aole zase bych se bránila srovnávání. :) Jak ale říkám, zrovna tenhle žánr mě moc neoslovuje.

Anonymní řekl(a)...

To jsi také nečetl? :) "Kniha je tak trochu upozorněním nad vzrůstajícím vlivem techniky, ale také moci a lidské blbosti. Čtenáři jsou bráni jako nežádoucí, což mi tak trochu připomíná situaci mezi lidmi i v dnešním světě. Možná je kniha jakýmsi varováním před tím, kam se současná civilizace řítí. Stejně jako Julese Verne, možná i Ray Bradbury něco správně předpověděl."