Citáty z knih

"Máš oči jako tabák" (Václav Hrabě)
"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself." (Virginia Woolf)
"Láska je." (Paulo Coelho)
"Na cestě není cíl, cesta je cíl." (Beat Generation)

11 listopadu, 2007

Paulo Coelho - 11 minut (Eleven Minutes)




Přes víkend jsem se rozhodla číst. Sice jsem měla už rozečteno asi 7 knih, ale snad osud tomu chtěl, abych se vrhla na Jedenáct minut a přečetla je během dvou dnů. Brazilský spisovatel Paulo Coelho není vůbec špatný. Sice se nevyznačuje nijak složitými stavbami vět, či složitými zápletkami, čeho si všímá je spíše vyjádření pocitů a filozofických myšlenek hlavního hrdiny. Proniknutí k němu ze sociologického hlediska a samozřejmě co je pro Coelha typické, nastínění vztahu hlavní hrdina versus Bůh.

Jak to všechno počalo
Máte li dojem, že nelze spojovat slova Bůh a sex dohromady, věřte, že Coelho to dokázal. Celá knížka je příběhem brasilanky, která hledá své štěstí a lásku. V jejím životě jí pořád něco unikalo nebo se pokazily důležité mezníky, jako první polibek či první milování. Proto se rozhodne na týden odjet ze svého malého městečka do Ria de Janeira na dovolenou, kde by si konečně užila života takového, jaký si představovala. Hned první den na pláži ji osloví muž, který ji nabídne práci tanečnice ve Francii. María práci po rozmyšlení přijímá a plná nadějí na lepší život odjíždí s mužem do Francie. Tak pracuje, tančí, ale vše není tak růžové jak se zdálo. Město nepoznává, se zákazníky se nesmí bavit, a dostává zaplaceno méně než čekala. Rozhodne se, že s prací skončí. Dostává odstupné a z něho chvíli žije přemýšlí co bude dál. Chodí do knihovny, čte, moc neutrácí a v okamžiku, kdy jí peníze dochází se musí rozhodnout, jak dál.

Zlom v momentě největší nouze
Nechá se vyfotit a dá své fotky agentuře v očekávání modelingového úspěchu. Po několika týdnech ji zavolají, že ji chce vidět nějaký Arab. Nakonec jí slíbí 1000 franků, když se s ním vyspí. A tak se stane. A zde poprvé začne María vážněji přemýšlet o práci prostitutky. Potřebuje peníze na živobytí a také pro to, aby se do Brasílie vrátila s hlavou vztyčenou a mohla říct, že udělala díru do světa.


------------ted mi uniklo jak se dostala do Švýcarska

Prostitutka
Začne pracovat v ženevském nočním podniku, který má svá pravidla. Sklenka ovocného koktejlu, tanec, klábosení, odjezd do hotelu, 45 minut za 350, z toho 11 minut čistého sexu, 300 výdělek a 50 jako záloha za stůl v podniku. Během několika měsíců si dokáže vydělat peníze na svůj vysněný statek a potká dva osudové muže. Prvního exkluzivního zákazníka, který ji ukáže jak praktikovat metody sadismu a masochismu a ukáže jí, že z bolesti pramení vášeň a že s eto Maríi líbí. Druhého muže malíře, který ji osloví v den, kdy se rozhodla vrátit do Brasílie, vidí v ní můzu a ženu s vnitřním světlem a zamiluje se do ní.

Naplněné vztahu
Jejich vztah dojde naplnění za pár měsíců, kdy je María již skálopevně přesvědčená o svém odletu. Během té doby v ní muž vyvolá, to co už dávno nepocítila a to pravou lásku a ona ho naučí, že sex nemusí být jen nudný, jak se on domníval. Poslední den si spolu užijí, pomilují se a María odjíždí i když tajně na ženevském letišti doufá, že se Hart objeví. Tak se nestane...

Scéna jako z romantického filmu
Čeká jí ještě mezipřistání v Paříži a tam už se její milý objeví s růží v ruce a už ji nenechá odlétnout.

Skutečnost
Krása příběhu mimojiné leží i v tom, že je inspirován skutečným příběhem jedné bývalé brasilské prostitutky, která nyní žije ve Francii a se svým mužem má dvě děti.

Něco navíc než jen děj
Celý děj je protkám filozofickými úvahami, o kterých María přemýšlí. Časté jsou pasáže výňatků z Maríina deníku. Příběh je psán ich-formou. Spojení prostituce a Boha (María je jako většina brasilanek věřící, v Ženevě je jakási "Svatá cesta") je velice netradiční a tak trochu přitahující, ovšem vůbec nestojí proti sobě, jak by se mohlo zdát. ("Když mě přivedl ke čtvrtému orgasmu, vstoupila jsem do míst, kde vládne mír, při pátém orgasmu jsem se setkala s Bohem.")


Druhá polovina knihy je hodně o sexu, o orgasmu, o tělech, o duších, prostě o životě.



BUDE DOPLNĚNO


90%