Citáty z knih

"Máš oči jako tabák" (Václav Hrabě)
"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself." (Virginia Woolf)
"Láska je." (Paulo Coelho)
"Na cestě není cíl, cesta je cíl." (Beat Generation)

22 ledna, 2009

Twain Mark: Dobrodružství Toma Sawyera


Mark Twain (vlastním jménem Samuel Clemens) byl americký spisovatel, který stvořil nezapomenutelnou dvojici Toma Sawyera a Huckleberryho Finna. Narodil se 30. listopadu 1835 na Floridě a zemřel 21. dubna 1910 v Reddingu, Connecticut. Dětství prožil s rodiči a sourozenci v městečku Hannibal ve státě Missouri. To se mu stalo i předlohou pro St.Petersbourg, městys ve kterém žili Tom a Huck. Samotný Samuel Clemens nedokončil základní vzdělání a učil se hlavně během procesu jeho tvorby. Sám byl velkým dobrodruhem a v roce 1859 získal kormidelnickou licenci. Kormidelníkem byl do roku 1861, poté přišla očanská válka a splavnost Mississipy byla zastavena. V pozdějších letech se věnoval například i hledání stříbra. Jeho pseudonym pochází od označení "dva sáhy", což je hloubka vody, která umožňuje bezpečné proplutí parníku. Již před ním tento pseudonym použil jiný muž, kterého Samuel Clemens znal a po jeho smrti se rozhodl vzdát mu hold tím, že bude pod tímto pseudonymem vystupovat.


Dobrodružství Toma Sawyera (1876)
Jak již název napovídá, kniha je věnována Tomu Sawyerovi a vypráví nám o jeho životě s tetičkou Polly v městysy St. Petersbourg. Tom je velký uličník, který má pro dobrodružství uděláno. V duši je ale hodný a tetičku má rád. Jeho věrným druhem se stává Huckleberry Finn, klučina, který nemá domov a chodí v potrhaných šatech. Tom ani není hloupý, je hodně vynalézavý a umí strhnout i kamarády kolem sebe. Což nám dokazuje v příhodě s malováním plotu, kdy se mu podaří chlapce nalákat, aby plot za něho natřeli. Jedna z hlavních zápletek je vražda jednoho obyvatele St. Petersbourghu, kterou Tom a Huck vidí, ale bojí se promluvit a tak je neprávem obviněn Muff Potter. Muff mimochodem znamená v překladu nešika či nemotora. Chudák byl tak opilý a nepamatoval si, že pravým vrahem je Joe Indián. Tom se nakonec rozhodne promluvit, ale Joe Indián během procesu uteče a od té doby se oba chlapci bojí. Poté se rozhodnou najít poklad a když ho večer hledají, zaslechnou jak se Joe Indián se svými komplici chystají opustit svůj úkryt, pomstít se jedné ženě a poté zmizet. Huck nahlásí, co se chystá, ale Joe Indián zase uteče a schovává se v jeskyni, kde se tou dobou ztratil Tom s kamarádkou Becky, do které je zamilovaný. Tom i Becky se ocitnout celkem blízko smrti, ale Tomovi se podaří oba zachránit. Před tím zjistí, že se Joe Indián schovává v jeskyni. Když jsou děti nalezeny, je jeskyně zapečetěna. Jakmile se to Tom dozví, řekne to mužům a společně utíkají k jeskyni, ale Joe Idián je už mrtvý. Na konci příběhu se chlapcům podaří najít Joeův zakopaný poklad v hodnotě 12 000 dolarů a stanou se z nich vážení občané. Huckovi se ale pozornost moc nezamlouvá, jako spořádaný občan se musí mýt a chodit v čistém oblečení a tak nakonec od vdovy, která se o něho od doby, kdy ji zachránil život stará, uteče. Tom ho ale naláká na nová dobrodružství a Huck se rozhodne překonat a ke vdově se vrátit.

Tom Sawyer
Jaký je vlastně Tom Sawyer? Je hodný nebo zlý? Domnívám se, že Tom je od přírody hodný, ale sociální prostředí v něm podněcují zlobivost. Cokoli dělá, tak jen pro to, aby se nenudil, aby vzbudil pozornost, aby byl vidět. Asi nejvíce je to vidět v příhodě, kdy se Tom se svými 2 kamarády ztratí na ostrůvku a obyvatelé St. Petersborough si myslí, že jsou chlapci již po smrti. Tetička Polly je velice špatná z toho, že Tom už se asi nikdy nevrátí a dokonce vzpomíná na jeho lumpárny. Tom jednou tajně večer přijde zpět k tetičce do domu a tam vidí, jak je smutná. Když Polly usne, políbí ji, ale i tak se vrátí zpět na ostrov s tím, že jejich plán, vrátit se až na zádušní mši, dodrží. I když je mu líto, že tetička trpí, stejně se rozhodne, plán dodržet. A to nám dokazuje, že Tom je hodný, ale zároveň je i rošťák. Kromě toho, je také velmi vychytralý a má dobrodružnou povahu. Také si rád hraje s Huckem na piráty. I když je to velké zlobidlo, má ho každý rád.

Další postavy
Sid - Tomův bratranec, Joe - Tomův kamarád, Marry - sestřenice Toma, vdova Douglassová - ke konci knihy se stará o Hucku, protože ji zachránil, kněz