Citáty z knih

"Máš oči jako tabák" (Václav Hrabě)
"Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself." (Virginia Woolf)
"Láska je." (Paulo Coelho)
"Na cestě není cíl, cesta je cíl." (Beat Generation)

27 července, 2007

Mark Haddon - Podivný případ se psem


Radclyffe Hall - Studna osamění aneb příběh, který dostál svému názvu

Nenechte se odradit 420 stranami a nádechem realismu, tahle kniha je jedna z nejlepších, co jsem v poslední době četla! Ke konci jsem málem brečela a nebýt toho, že jsem byla ve vlaku, asi by se tak i stalo.

Něco nebylo v pořádku
A o co že se v knize jedná? Autorka nám vypráví příběh Štěpy, která se narodila v Anglii a která od útlého dětství na sobě pozorovala, že je jiná než ostatní děvčata (oblékala se jako kluk, jezdila obkročmo na koni, milovala hony a cítila zvláštní náklonnost ke své chůvě). Ano jak již tušíte, něco nebylo v pořádku. Lépe řečeno, něco nebylo normální s touto mladou dámou.

1928 říkejme tomu inverznost
Jelikož je kniha napsaná v roce 1928 není zde jasně řečeno, že Štěpa je homosexuální. Autorka používá slovo inverzní. Společně se Štěpou tak procházíme životem, zažíváme s ní trápení, které jí její inversnost přináší (opovržení ze strany společnosti ale i ze strany její matky, divné pohledy na ní, vysmívání se...) a přejeme jí, aby našla člověka - ženu, kterou by milovala a která by milovala jí.

Romantický příběh nekončící happy-endem
To se jí nakonec podaří, když se seznámí během 1.světové války s mladou Marií. Obě k sobě pocítí silné city a tak se jednou dají dohromady. Vše se zdá idylické až do chvíle, kdy se v Paříží, kde bydlí, objevuje Martin - starý kamarád Štěpy a začne se o Marii ucházet. Vedou se Štěpou tajný boj, aby Marii neublížili a když už se zdá, že prohrál, Štepa se rozhodne obětovat. Cítí, že Marii nemůže dát vše, jako rodinu a uznání společnosti. A i když Štěpa miluje Marii a Marie miluje Štěpu, Štěpa zinscenuje scénu a namluví Marii, že ji podvedla. Marie i když zpočátku nevěří, nakonec utíká a ocitá se v Martinových rukou. A tomu se mi do poslední chvíle nechtělo uvěřit a tajně jsem doufala, že přijde ještě jedna stránka, která dá Štěpě štěstí. Nepřišla!

Další smutný okamžik
Nejemotivnější část knihy ale pro mě byla pasáž, kdy zemře jedna z přítelkyň Marie a Štěpy na zápal plic, protože se pohádala se svou milou a strávila 2 hodiny venku v zimě. Její milá se ještě tu noc zastřelí, protože nedovede snést pocit, že jí ani nebude moci jít na pohřeb, kde by hrozilo jí i zesnulé všeobecné zostuzení.

Patologie Minulosi X Přítomnosti
Kniha nám podává zajímavý pohled toho, jak společnost vystupovala proti odlišným jedincům před 80 lety. V dnešní době, kdy již tabu homosexuálních vztahů pomalu mizí, je až za těžko uvěřit, že ještě ani ne před stoletím, byli tito jedinci vystaveni veřejnému zostuzení a naprostého vyčlenění ze společnosti, což mělo za následek propadání alkoholu, drogám či páchání sebevražd.


111%

Kino - The Wall


The Wall by Pink Floyd - kultoví snímek pro milovníky pokročilé rockové hudby a jeden z nejdepresivnějších snímků celé kinematografie vůbec. Na první pohled nesmyslné prolínání jednotlivých pasáží,na pohled druhý geniálně promyšlený scénář. Co je na The Wall tak zvláštního? To zjistíte až když uvidíte. Popisovat všechny své dojmy z tohoto více dlouhého klipu než filmu nemá cenu, protože by nestačila jedna stránka. Zanechá po sobě zářez ostrý břitva. A Vy to budete milovat, stejně tak jako Boba Geldofa.